Римска крепост Сексагинта Приста

Българските забележителности
Местонахождение:  град Русе, Център

Римската крепост Сексагинта Приста се намира в град Русе, на самия бряг на река Дунав, на 195 км северозападно от Варна и на 311 км североизточно от столицата София.

Крепостта, чието име означава в превод "Пристанище на шейсетте кораба", представлява експозиция на открито и е част от Регионалния исторически музей-Русе.

И до днес могат да бъдат видени запазените северни стени на крепостта, както и четвъртита кула, саркофаг и множество каменни фрагменти.

Паметникът е от римския период, когато тук се създава римски кастел върху руините на старо тракийско селище. За първи път той се споменава в записките на античния географ Клавдий Птоломей и от пътеводителя на император Антонин. Правейки аналогия на името на кастела с военно пристанище в Италия от времето на Траян, което означава "сто камери", може да се предположи, че "Сексагинта приста" е имала 60 крепостни прегради, което я прави място, с важни стратегически функции.

Първите данни за кастела идват от записките на античния географ Клавдий Птоломей, който споменава за неговото съществуване. Също така в пътеводителя на император Антонин Пий се споменава за Sexantapristis. При разкопки, извършени през 2006 година на територията на кастела, са открити и останки от римски военен щаб, вероятно използван през първата четвърт на IV век до първото десетилетие на V век. Датирането е извършено въз основа на намерените монети и керамика. Открити са и 30 стъпала водещи към укрепен с камъни тунел, използван през османската епоха.

Както много други крепости по десния бряг на Долни Дунав, крепостта "Сексагинта Приста" загива под ударите на авари и славяни в края на VI и началото на VII век. По-късно, през IX-X в, върху нейните руини възниква средновековното селище Русе. Откриването на християнски гроб и кости от други индивиди позволява да се предположи хипотетично, че в периода ХІІ- XV век тук е бил един от некрополите на Русе.

 

ТРАНСПОРТ И НАСТАНЯВАНЕ

До крепостта Сексагинта Приста се достига лесно, тъй като е разположена в самия град Русе. Намира се на ул. Цар Калоян №2 и е отворена за посетители всеки ден от 8.30 до 17.30 часа /без понеделник и неделя/.

Град Русе предлага чудесни условия за настаняване на туристи - на разположение на гостите на града са няколко хотела, къщи за гости, заведения за хранене и забавление.

Източници: http://bulgaria-tourismbg.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://tsenko.blogspot.com



Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата