ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Ски курорт Узана

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - к.к. Узана

Ски курорт Узана - географски център на България

 

Ски курорта Узана е едно истинско откритие и предизвикателство за скиорите в Стара планина. Сгушено сред вековни дъбови гори, ски градчето се намира само на 22 километра от гр. Габрово и се счита за географски център на страната.
Този прекрасен райски кът е огромна туристическа атракция, именно заради маркировката в местността, която обозначава центъра на България.

Ски курорт Узана се намира на 1300- 1400 м надморска височина в една от най- красивите части на Стара Планина. Местността предлага отлични условия за практикуването на всякакъв вид зимен спорт, и е и изключително подходяща за планински и еко туризъм. В близост се намира хижа Узана, която е част от международния маршрут, водещ до Българското черноморие.
Узана предлага прекрасни условия за отдих и туризъм през цялата година. Зимата е подходяща, разбира се, за ски дисциплини и сноуборд, а лятото - за планински преходи, планинско колоездене и конна езда. Интересът на туристите към Узана е огромен и курорта, определено се разраства и става все по- популярен, както за българските, така и за чуждестранните туристи. Ски сезонът започва в средата на месец септември и приключва в средата на май. Общата дължина на ски пистите в курорта е 3 километра.

  Узана разполага с професионална ски писта с дължина 1300 метра, снабдена с Помагалски влек. Това е всъщност най-дългата писта в курортния център. На разположение на начинаещите скиори има и 7 по-малки писти.
Много чужденци посещават ски курорт Узана, привлечени и от типичният Балкански фолклор и запазените традицци в местността. Местните туристически представители в региона предлагат множество специални програми, чрез които всеки един чужденец може да се запознае подробно с Българскaта култура и народните обичаи.

  Узана се намира в сърцето на Пророден Парк „Българка”, който е известен със своите векови дъбови гори и разнообразен животински свят.
Ски курорта наподобява огромно Алпийско пасище, откриващо невероятни и приказни гледки към Балкана. През зимата, туристите могат да наемат моторни шейни, и сред пухкавия сняг да се разходят и насладят на цялат местност.

Курортът Узана е истински рай за любителите на природата.
За в бъдеще в курорта се планира изграждането на ски писта, която да минава през национален парк „Българка”.
Освен това местността около курорта предлага добри условия за спалеология и планинско катерене. Съществуват и възможности за развитието на културен туризъм. В близост е разположен природно- архитектурния ресзерват „Етъра”, а самона няколко километра се намира и Соколовския манастир. Съвсем наблизо се намират и архитектурните резервати Боженци и Трявна, които пазаят Възроожденски дух на старите къщи от преди 150 години.
Ски курортът Узана е дом на редки растителни видове от Червената книга на България.
Отправна точка е и за множество планински маршрути, като тези до храм- паметника Шипка и историческия връх Бузлуджа.
Като цяло местността е изключителоно атрактивна и изкушава туриста със своя кристално чист планински въздух, спокойствието и красотата на природата.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: