ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

к.к. Цигов чарк

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - к.к. Цигов чарк

Цигов чарк е курортен комплекс в община Батак, Област Пазарджик.

Местоположение

Цигов чарк е целогодишен планински курорт, който се намира в обширна открита местност на територията на Западните Родопи, на югозападния бряг на живописния язовир Батак. Разполага се на 900-1100 метра надморска височина, сред тучни поляни и вековни гори.
Курортът отстои на 7 км от гр. Батак, 18 км от гр. Велинград, 43 км от гр. Пазарджик, 67 км от гр. Пловдив и 141 км от гр. София.

Цигов чарк разкрива отлични възможности за почивка и туризъм както през лятото, така и през зимата.
Уникалното разположение на селището на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

В близост се намират язовирите Широка Поляна, Беглика, Голям Беглик и пещерата Снежанка.

Туризъм

Водите на язовир Батак предлагат незабравими мигове за риболов и водни спортове. Южно от Цигов чарк се издига връх Голяма Сюткя, който е много подходящ за пешеходен маршрут или покоряване с велосипед. От върха се открива величествена Родопска панорама.

В курорта е изградена алпийска ски-писта с дължина 1500 метра. Тя е подходяща за начинаещи и средно напреднали скиори. Оборудвана е с два въжени ски влека с ръкохватки и паничков ски влек. В близост е изградено трасе за ски бягане с дължина 20 000 метра.

В околността са разположени множество хижи и хотели, където може да се отседне сред красотата и кристално чистият въздух на Родопите.

През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото може да се разположат каравана или палатка в обозначените местности.

Биосферния резерват Мантарица до Цигов чарк пази вековни девствени иглолистни гори. Смърчовите дървета там са 100-130 годишни, средната им височина е 22-27 м., а отделни дървета достигат до над 40 м. В резервата са разпространени едри бозайници, характерни за нашите гори: благороден елен, сърна, дива свиня, кафява мечка, белка, златка, лисица и други. Мантарица пази и биотопите на глухара, който тук е многочислен.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org/      http://www.batak-bg.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: