ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

м. Иракли

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - м-т Иракли

Иракли е защитена местност, разположена в землището на с.Емона с площ от повече от 42 хектара.

Отстои на около 27 км северно от Несебър, на 55 км в същата посока от Бургас,  на около 15 км южно от Обзор, на приблизително 11 км от Слънчев бряг, на около 80 км от Варна и на около 450 км от София.

Иракли е един от най-посещаваните и красиви плажове по българското черноморие. Той е известен с дълга над 3 км ивица, която граничи със склоновете на Стара планина и най-източната точка на страната - нос Емине.

Местността е обявена за защитена територия през 1994г. Тук се срещат типичните крайбрежни местообитания на редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, пясъчна млечка, татарски млечник, морски ветрогон, както и множество птици. Охранява се от Национално движение "Зелени патрули".

Плажът предлага чудесни условия за къмпинг и летуване в палатки. Поради липсата на застрояване и заведения и отделечеността от големите морски курорти, мястото е предпочитано за отдих и почивка. Най-близко разположените магазини и ресторанти се намират в с. Емона, което се намира на около километър от Иракли.

В непосредствена близост се намира нос Емине, където е издигнат фар, построен през 1880 г. Тук се е намирала крепостта Емона, чиито руини днес са почти заличени. От носа се разкрива прекрасна гледка към Несебър.

По традиция, всяка година на първи юли на Иракли се посреща слънцето, следвайки обичая July Morning.

 

Източници: vilatiana.com, daspasimirakli.org, bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: