ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кк Златни пясъци

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - к.к. Златни пясъци

Местоположение

Само на 13 км от Варна се намира курортът със световна известност - Златни пясъци. Това е един модерен и красив комплекс, разположен сред природен парк, който е съхранен в естествения си вид и достига до морския бряг. Сред китна зеленина и прохлада са разположени над 100 хотела, някои от които работят целогодишно.
Комплексът може да задоволи вкуса и на най- взискателния посетител, защото разполага с много хотели, в които има всички удобства за комфортна почивка. В тях работят ресторанти, барове, увеселителни заведения, които предлагат разнообразен нощен живот. Изградените зали за международни конференции, семинари и съвещания го правят център от европейска величина.
През последните години бяха изградени и много нови хотелски комплекси, част от световно известни вериги - Мелиа, Иберостар,
Плувните басейни с топла минерална вода, идваща от самия плаж, където има два извора с температура 24° С, дават възможност за лечение на артрити, астми, неврози и други заболявания.

история

Паркът е създаден на 3 февруари 1943 г. под името Народен парк "Златни пясъци". Общата му площ е 1320,7 ха. През 1956 г. започва облагородяването на парка - изграждат се кътове за отдих, заведения за хранене и настаняване, чешми, туристически маршрути.
Проблем за туристите се оказват многото змии, които обитават тогава девствените, гъсти гори. За да реши проблема тогавашното управление на града намира просто и природосъобразно решение - хиляди таралежи са докарани със специални камиони и пуснати в парка. За много кратко време проблемът е решен, а симпатичните спасители все още обитават парка, редом с още много други редки и защитени растителни и животински видове и птици.

Атракции


Курортът предлага разнообразни условия за пълноценна почивка, съчетана със спорт и развлечения: тенис- кортове, игрища за волейбол и баскетбол, мини- голф, водни пързалки, спа-комплекси, аквапарк и др. В комплекса работят и различни учреждения за битови услуги : поща, чейнджбюра, пунктове за медицинска помощ, балнео- и фитнесцентрове, в които можете да се възстановите, благодарение на богато разнообразие от лечебни процедури с лековита кал, водорасли, вулканични камъни, мед, шоколад, морска или минерална вода.

Климат


Климатът тук е много близък до средиземноморския и средната температура през лятото е не повече от 27° С. Курортът оживява още през месец април. Плажната ивица е дълга близо 4 км и е покрита със златист фин пясък, който е дал и името на курорта. Пясъчното морско дъно е гладко и постепенно се вдълбочава. Липсата на остри скали и опасни морски обитатели дава възможности на любителите на подводното плуване и риболова да се спускат необезпокоявани в дълбините на морето, а плажът е подходящ за всички възрасти.

Еко-район


Курортът е носител на Международната награда "Син Флаг" за екологично чист район. Всеки месец се вземат проби за изследване на атмосферата, морските води и пясъка.
Транспортът в комплекса е изцяло екологичен.

 

Автобусни линии: 9, 109, 209, 309, 409

 

Текст и снимки: Мирела - офис Варна

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: