ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

м. Аркутино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - м-т Аркутино

Местност Аркутино се намира в Югоизточна България и е част от община Приморско, област Бургас.

Разположена на 50 км южно от гр. Бургас, на 2,5км северозападно от устието на река Ропотамо, в северната част на резерват "Ропотамо".

Аркутино е блато-лагуна, образувано е при потъването на Черноморското крайбрежие. Водосборната област е 7 кв.м. Водата е сладка. При суша пресъхва почти напълно. През 1962 г. Аркутино и лонгозната гора около него са обявени за резерват. Блатото е забележително с водните лилии, папура и тръстиката, които го покриват почти напълно. В резервата гнездят водоплаващи птици, а също така доста прелетни птици намират тук почивна база. Дървен мост и площадка на източния край на Аркутино дават възможност на хиляди български и чуждестранни туристи да се любуват на красотите на резервата.

В местността се намира и един от най-красивите плажове в България, носещ същото име. Дългата плажна ивица предоставя страхотни възможности за почивка и слънчеви бани, а дъното на морето е плавно и плуването е много приятно. Това райско кътче приютява хората, обичащи да почиват далеч от суетата на големите курорти по черноморското крайбрежие.

От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома - единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. В северната част на местността е построено вилно селище Свети Тома.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: