ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

м. Щъркелово гнездо

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - м-т Щъркелово гнездо

Щъркелово гнездо е вилно селище на брега на язовир Искър, в Софийска област.

Намира се на около 200 метра от разклона за едноименните ресторант и къмпинг, разположени на брега на яз. Искър и на пътя София-Самоков.

Отстои на около 33 км югоизточно от гр. София, на 50 км западно от гр. Ихтиман, на 16 км северно от гр. Самоков и на 25 км в същата посока от к.к. Боровец.

Щъркелово гнездо е тихо, спокойно и живописно летовище, разположено на западния бряг на язовир Искър, в подножието на Плана планина. Достъпът е целогодишен по асфалтов път.

Местността е електрифицирана, а водата се снабдява от каптажи или собствени водоизточници. Застроено е с хотели, семейни къщи, нови вили и къщи с постоянно живеещи хора. Районът се охранява от частни фирми.

До Щъркелово гнездо има редовен транспорт - от автогара Юг в гр. София тръгват маршрутки през половин час и автобуси през час. Главен път София-Самоков е на по-малко от километър разстояние.

Туризъм

Районът е идеален за почивка и туризъм през цялата година, осигурявайки отлични условия за ски, планински преходи, риболов и водни спортове, спа процедури, лов и дори катерене.

Язовир Искър е най-големият язовир в България по своя воден обем. Намира се на едноименната река в България. Използва се за водоснабдяване на град София и за производство на електроенергия. Тук могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са условията и за водни спортове.

В Плана планина има много лесни за преходи пътеки, красиви панорамни места и чешми.

В близост е и най-големият ски курорт в България - Боровец. Намира се на 1300 м надморска височина и е лесно достъпен от цялата страна. Курортът е предпочитано място и отправна точка на много туристически маршрути и излети в Рила планина.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: