ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чал

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чал

Чал е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 14 км североизточно от Крумовград, на около 62 км югоизточно от град Кърджали и приблизително на 303 км от столицата София

Разположено е в планински район, а надморската височина е около 450 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което предопределя меката зима и продължителното, горещо лято.

Населението на селото е около 40 души.

Чал има относително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, селото е електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат покритие. До селото има автобусен транспорт.

Село Чал се намира на от един от най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

Тук има джамия. Основни училища ще намерите в съседните села Гулийка и Белополци, съответно на 9 км югозападно и 6 км североизточно, а най-близкото средно общообразователно училище се намира в Крумовград. В село Белополци има и детска градина. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена на територията на общинския град.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Чал може да бъде видяна най-старата датирана джамия в Източните Родопи.

На 19 км североизточно от село Чал, до село Глумово, се намира местността Илиева нива, където е построен мемориал в памет на 40000 загинали тракийски бежанци. Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година на Международния ден за защита на децата - 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“.

В село Рогач /10 км южно от Чал/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На територията на Крумовград също могат да бъдат посетени редица обекти с важно значение за историческото и културно наследство на града и региона: 

  •  джамията "Сейтляр джамиси", смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места.
  •  Музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.
  •  Архитектурно-строителения паметник на културата - църквата "Св. Иван Рилски", построена през 1934 г.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: