ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Три могили

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Три могили

Три могили е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още едно село, носещо същото име - в община Асеновград, област Пловдив.

Отстои на 16 км североизточно от гр. Кърджали, на 6 км югоизточно от с. Черноочене, на 32 км югозападно от гр. Хасково и на 236 км в същата посока от гр. Бургас. Столицата София се намира на 233 км разстояние. Селото е разположено на републикански път, свързващ селата Чифлик и Черноочене.

Три могили се намира в планински район, на надморска височина около 400 м. Разполага се в Източните Родопи, по поречието на река Перперешка. Теренът е хълмист, с красиви горски масиви и разкрива живописни панорамни гледки.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 300 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, целодневна детска градина, джамия и търговски обекти. Учениците се извозват до съседното село Стремци (3 км), където има основно училище. В село Черноочене (6 км) е най-близката поликлиника.

Населението е предимно заето в земеделието - тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство.

Забележителности и туризъм

На 10 км разстояние от Три могили се намира култовият комплекс Перперикон - един от 100-те Национални Туристически Обекти. Комплексът се извисява високо в скалите, на 470 м надморска височина.

До Перперикон има изградена екопътека с дължина 9 км, която започва от с. Рани лист и преминава през с. Болярци. Маршрутът на екопътеката преминава през редица красиви местности.

Край гр. Кърджали се намират язовирите на река Арда - Кърджали и Студен кладенец, които са предпочитани места за почивка, плаж, риболов и водни спортове. Изградени са много хотели, къщи за гости и вили, които посрещат туристите целогодишно.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: