ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Лом Черковна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Лом черковна

Лом Черковна е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Отстои на 72 км южно от центъра на гр. Русе, на 25 км югоизточно от гр. Бяла, на 173 км северозападно от гр. Варна и на 270 км североизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до градовете Русе и Бяла.

Населението наброява приблизително 350 души.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на 271 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален, със сурова зима и горещо лято.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православен храм и търговски обекти.

В близкото село Копривец (11 км) има училище, детска градина, здравно обслужване, аптека.

Лом Черковна е заобиколено от гори, а в близост до него има и няколко язовира, подходящи за риболов. През централната част на селото преминава и малка рекичка.

Празникът на Лом Черковна е на Св. Архангел Михаил, светията, на чието име е кръстена и местната църква.

Интерес представлява Паметникът на победата, който е на около 1 км източно от селото. Той е един от 12-те типови паметници, изградени в България веднага след Освобождението по инициатива на Руското Военно министерство.

Източници: http://bg.wikipedia.org; www.ruskipametnici.com
Снимки: www.panoramio.com; www.ruskipametnici.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: