ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Пет кладенци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Пет кладенци

Пет кладенци е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Отстои на 53 км югозападно от гр. Русе, на 5 км източно от гр. Бяла, на 193 км северозападно от гр. Варна, на 56 км югоизточно от гр. Свищов и на 261 км североизточно от гр. София.

Населението наброява приблизително 50 души.

Намира се в средната част на Дунавската равнина, на 279 м надморска височина. Разположено е на равнина, заобиколена от широколистни и иглолистни гори. Мястото се отличава със свеж въздух и много зеленина. Лятото е прохладно, а зимата - студена.

Селото е малко, тихо и спокойно. То  е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. В общинския център Бяла са най-близките учебни и здравни заведения.

Името на селото идва от турски език - "беш пънар", което в превод на български означава "пет кладенци". Според легендата тук е имало пет кладенеца за вода. В днешно време могат да се видят само три от тях.

Туризъм

Пет кладенци е известно в района със своя микроязовир, който е подходящ за спортен риболов. Язовирът се посещава от много българи и чужденци, тъй като е чудесно място за отдих. В селото има няколко вили и къщи за гости, които предлагат чудесни условия за почивка.

Недалеч на около 6 км тече река Янтра, която е подходяща както за риболов, така и за спускане с каяк. Любителите на риболова могат да уловят речен кефал, щука, бяла риба, костур, распер и пъстърва. Участъкът от реката, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в р. Дунав.

На около 20 км от селото може да се посети втората най-дълга пещера у нас - Орлова чука, която е част от Природен Парк "Русенски Лом" - защитена местност обхващаща територия повече от 3408 дка.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: