ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брод

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Брод

Брод е село в Южна България, в община Димитровград, Област Хасково.

Селото отстои на 7 км източно от Димитровград, на 25 км североизточно от Хасково, на 95 км югоизточно от Пловдив и на 200 км югоизточно от София. Най-близките селища са Воден и Черногорово на 2-3 км в южна посока.

Село Брод е разположено по поречието на река Марица, на нейния ляв бряг. Селото и прилежащите му територии се характеризират с равнинно-хълмист релеф. Лятото тук е горещо, а зимата мека. Почвите в региона са черноземни и много плодородни. Надморската височина е 80 м.

Постоянното население е около 800 души.

Брод е водоснабдено и електрифицирано населено място, с изградени съобщителни мрежи. На територията му има кметство, църква, читалище, магазин. Общопрактикуващ лекар може да се открие в с. Воден, а зъболекар - в с. Черногорово. Най-близка специализирана медицинска помощ, детски заведения и училища - в Димитровград.

Културни и природни забележителности

Народно читалище "Пано Ангелов" - основано е 1926 г. и носи името на тракийския войвода, родом от село Брод, участник в Илинденско-Преображенското въстание. Читалището разполага с репетиционни зали, стаи за клубове по интереси, музейна сбирка. Библиотеката наброява 11 500 тома литература. Към читалището има фолклорна певческа група, група за стари градски песни и клуб на детето-самодеец "Българче".

Църква "Св. Георги" -  църквата е съществувала от 19 в., а строежът на сегашният храм започва 1938. Храмов празник Брод отбелязва на 7 юли - Света Неделя, когато е и съборът на селото.

Хаджиев мост - издигнат на река Мартинка, от богатия чифликчия Хаджи Стойчо. И до днес носи неговото име.

Дядо Вълеви чуки е местност, наречена на първия българин в селото, а Костадинова чешма - построена и кръстена на най-заможния. Всяка местност край Брод носи име, свързано с историята на селото.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://blog.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: