ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Тъжа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Тъжа

Тъжа е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, Област Стара Загора.

Село Тъжа отстои на 2 км северно от главен път София - Бургас, 14.7 км северозападно от град Павел баня, 63 км северозападно от областния град Стара Загора и 168 км източно от столицата София.


Тъжа е разположено на надморска височина от 496 метра, населението е около 1 540 жители.

Едноименната гара Тъжа / на Подбалканската железопътна линия/ е разположена 1.5 км западно от самото село. До Тъжа има и редовен автобусен транспорт от град Павел баня и град Казанлък.

През Тъжа преминва и едноимената река, която е най-големия ляв приток на река Тунджа. Разположено между Стара Планина и Средна гора, селото е с топло лято и умерено студена зима. Средната температура през януари е около минус 1 градус, а през юли около 22 градуса.

В Тъжа функционира едно основно училище, една целодневна детска градина и читалище " Борис Беров". Селото разполага с доста магазини, няколко къщи за гости и механи предлагащи традиционна българкса кухня.

 

Природни забележителности

В Тъжа е локализиран един от офисите на Дирекцията на Национален парк  "Централен Балкан" тъй като селото е основен изходен пункт за най-атрактивната част в югоизточния участък на парка. От тук започва красивото Тъжанско ждрело, формиращо най-югоизточните разклонения на природния резерват "Джендема”" а удобни планински пътеки отиват и до другия природен резерват – "Соколна"и хижа "Соколна".

Недалеч от селото могат да се видят и две природни забележителности – водопадите: Пръскалото и Търниченско пръскало.

От с.Тъжа тръгват най-преките туристически пътеки за върховете Триглав и Мазалат, както и екопътеката "Бабско пръскало", която води на юг от масива Триглав, към уникалното Тъжанско ждрело.

25 км северно от селото е разположена хижа "Тъжа", от която започва един най-популярните туристически маршрути за изкачване на старопланиския първенец връх Ботев.

Интересни места в селото

Исторически музей
Освен като "врата" към Централен Балкан, Тъжа е много колоритна и като село. В читалището на селото е уреден местния Исторически музей с интересна археологическа и етнографска сбирки. В стара възрожденска къща пък, е поставено началото на галерия с постоянна изложба от картини за Тъжа и Тъжанската природа и малка пластика от местни творци.

Арт-галерия с ателие
Най-голяма атракция, обаче, представлява вилата на Димитър Манолов – реставрирана възрожденска къща, превърната в Арт-галерия с ателие, където самоукия художник-приложник се занимава с модерна рисувана дървопластика.

Заради невероятната природа, красивите вирове около река Тъжа и удобни до тях пътеки, селото е посещавано от нарастващ брой туристи. Напоследък се развива и тенденцията за закупуване на имоти от хора, които търсят спокойствие в прохладата на екологично чистия район с неповторим въздух и изобилие от студена балканска вода.

Източник: http://bg.wikipedia.org    http://www.bgizlet.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: