ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гита

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Гита

Гита е село в южна България, община Чирпан, област Стара Загора.

Село Гита отстои на около 13 км източно от Чирпан, на около 38 км югозападно от областния град Стара Загора и на 209 км югоизточно от столицата София.

Селото е разположено в Горнотракийската низина на надморска височина около 180 – 200 метра. На север се издигат Чирпанските възвишения, а още по- на север е Сърнена гора – най- източния дял от Средна гора. На около 6 км южно от селото тече река Марица.

Населението на селото наброява около 760 души.

Релефът е слабо разчленен от полухълмисти и равнинни участъци, през които минават двете реки –Арка и Канъта.

Климатът е умерено-континентален, което предопределя по-меката зима и горещото лято.

Селото разполага с добра инфраструктура - пътищата са в добро състояние, улиците са асфалтирани. Селото е електрифицирано, водоснабдено, има покритие на мобилните оператори. До селото има редовен автобусен транспорт.

Селото е разположено в близост до пресечната точка на две магистрали с международно значение - Тракия (София-Бургас) и Марица (София-Свиленград). Инвестициите в тяхното изграждане са една от важните предпоставки за бъдещото икономическо развитие на община Чирпан и респективно на село Гита.

В селото има магазин, основно училище – ОУ „Васил Левски”, както и напълно ремонтиран здравен център. Медицинските грижи са поети от един общопрактикуващ лекар. Най-близките болница и детска градина се намират в град Чирпан.ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Откритите исторически находки в района на селото показват, че тези земите в непосредствена близост до селото са обитавани от древни времена. В цялото землище има множество малки хълмове (могили), най-известните от които са Декова могила, Трите могили, могилата Кючук, Василева могила и др.

На около три километра североизточно от селото, пак в същата местност, в непосредствена близост до стария римски „Траянов път“ (по всяка вероятност пътят е правен по времето на римския император Траян – 98 – 117г. сл. Хр. ) са открити останки от римски строеж, състоящи се от различни по големина парчета разтрошени плоски мраморни плочи.

На 6 км. северозападно от град Чирпан се намира археологическият обект Kарасура - уникален археологически обект, където са намерени останки датиращи още от праисторическата епоха (4-5 хил. пр. н. е) чак до Средновековието (13 в.)

Балнеологичният курорт Меричлери се намира на 7 км. южно от село Гита. Водата в басейна на курорта е подходяща за лекуване на стомашно-чревни заболявания.

 

Използвани източници: http://mdm-baltasar.blogspot.com  , http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: