ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Баня

Баня е село в Югоизточна България. Намира се в община Нова Загора, Област Сливен.


В България има още четири населени места, носещи същото име. Намират се в общините Несебър (област Бургас), Разлог (област Благоевград), Панагюрище (област Пазарджик) и Карлово (област Пловдив).

Отстои на 41 км югозападно от гр. Сливен, на 15 км северно от гр. Нова Загора, на 62 км източно от гр. Казънлък и на 16 км югоизточно от гр. Твърдица.
Населението наброява приблизително 1690 души.

Село Баня се намира в подножието на Средна гора, на надморска височина от 300 м.
Попада в район с умереноконтинентален климат, където зимата е мека и суха, а лятото сравнително горещо. През зимата средномесечните температури са положителни - около 1 С, а през лятото около 23 С. Валежите са малко.
Селището е с добре изградена и поддържана инфраструктура, комуникативно и с редовен транспорт. Най-близката жп гара е на 15 км в гр. Нова Загора. Намира се недалеч от подбалканското шосе София-Бургас и пресечката му с международния път Истанбул-Букурещ.
В с. Баня има кметство, здравна служба, основно училище, читалище и магазини. В неговите околности има почивни станции и вили.
Селско стопанство – в района се отглеждат предимно зърнени култури (пшеница и ечемик), както и технически култури (слънчоглед). Има чудесни условия и за отглеждането на винени и десертни сортове лозя. От овощните видове с най-голямо значение са прасковите, черешите, ябълките и сливите.

Туризъм

Село Баня е известно със своите термални извори, благодарение на които се развива балнеоложки туризъм. Съществува потенциал за развитие и на селски туризъм.
В близост до селото са яз. Жребчево и р. Тунджа. Язовирът е подходящ за лов и спортен риболов.
На изток се намира Розовата долина, която се разпростира в Казанлъшкото и Карловското поле. Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България.

Източници: www.nova-zagora.com
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: