ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тича

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Тича

Тича е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен.

Отстои на 15 км северно от град Котел, на 22 км югоизточно от град Омуртаг, на 66 км от североизточно от град Сливен и на 321 км североизточно от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт.

Разположено е в планински район на брега на река Голяма Камчия, на 414 м надморска височина.  Селото е едно от големите в района с население от 1050 души.

Климатът е умерено-континентален, със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято.

Тича е с добре изградена инфраструктура, разполага с кметство, църква "Св. Пророк Илия", джамия, основно училище, читалище, медицински център с трима лекари, магазин и кафене. В селото са запазени над 10 стари къщи с типичната архитектура за района на Котел и Елена. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на мобилните оператори. На входа на селото има бензиностанция.
Най-близко разположената детска градина и болница се намират в град Котел.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РАЙОНА

  •  В град  Котел се намират Пантеон на Георги Раковски, Музей на котленските възрожденци, Природонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.
  •  На 30 км се намира язовир Тича - известен с разнообразието си на рибни видове и огромни сомове.
  •  На около 30 км са разположени селата Жеравна и Медвен - архитектурни резервати, запазили облика на дървените къщи строени по време на Възрождението.

Текст: Мирела
Снимки: Интренет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: