ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ясен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Ясен

Ясен е село в Северна България. То се намира в община Плевен, Област Плевен.

В България има още едно село със същото име - Ясен (област Видин).

Отстои на 10 км западно от град Плевен, на 44 км северно от град Ловеч и на 155 км североизточно от столицата - град София.

До селото има редовен автобусен и железопътен транспорт. През него минава главния път Плевен - София и жп линията Варна - София.

Намира се на 108 м надморска височина. С население от около 2 600 жители.

Климатът е умерено континентален с големи температурни амплитуди. Горещо и сухо лято и студена зима.

Селото е с добра инфраструктура и разполага с читалище, училище "Св. св. Кирил и Методий", целодневна детска градина "Малина". Има интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. В Ясен се намира единственият по рода си тютюнов завод за обработка на едролист тютюн в страната. За здравето на местните жители се грижат двама лекари и един стоматолог. Най-близката болница се намира в град Плевен.

Туризъм и забележителности

Село Ясен има богато историческо минало, до днес са запазени множество исторически паметници -  някои от тях са историческия мост, Паметник на загиналите при превземането на гр. Плевен и точно пред селото е Паметника "Предаването на Осман Паша".

Гостите на селото също така могат да се насладят на многобройните културни и исторически забележителности на намиращия се в близост град Плевен.

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: