ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Асен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Асен

Село Асен е разположено в Тетевенския Балкан, в област Ловеч.

местоположение

Отстои на 12 км. северозападно от град Тетевен, на 24 км. от с. Рибарица и на 100 км. от аерогара София по магистрала "Хемус".

Попада в планински район, в полите на Стара планина, в подножието на връх Камен Лисец, край пълноводната река Черни Вит.

забележителности

На около 10 км. югозападно от селото се намира един от най-интересните старопланински манастири Гложенският "Свети Великомъченик Георги Победоносец", наподобяващ средновековен замък. Основан е през 13 в. и е разположен на връх Лисец. Близо до манастира се намира пещерата Моровица, която със своите 3025 м. подземни галерии е сред най-дългите в България. В нея са открити предмети, които са принадлежали на първобитните хора и е обявена за природна забележителност. Интерес представляват водопадът “Вара”, крепостта на Иван Асен, пещерите Драганчовица, Съева дупка, Бездънния пчелин, Ямата.

Теренът е изключително подходящ за лов, риболов, туризъм и отдих край реката. В района има малки ски писти, бистри реки, букови гори. Въздухът е кристално чист.

 

Източник: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: