ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Крин

Крин е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 28 км североизточно от гр. Кърджали, на 29 км южно от гр. Хасково, на 95 км западно от гр. Свиленград  и на 258 км югоизточно от столицата София. Съседното село Звиница е разположено на 3 км в посока изток.

Крин се намира в Източните Родопи, на около 389 м надморска височина. Релефът е полупланински, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима. Селото е разположено близо до язовир Звиница, а в непосредствена близост има още два микроязовира - яз. Токмакли и яз. Гледка.

Населението наброява приблизително 120 души.

Крин е електрифицирано и водоснабдено село, с добри транспортни връзки. Тук има джамия. Административно село Крин попада в състава на кметство Звиница. Там ще намерите основно училище, читалище, както и един стоматолог. Общопрактикуващ лекар има в село Мост /4 км югозападно/. Болнични заведения има в областния град и в гр. Хасково.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Язовирите, разположени в близост до Крин, са подходящи за рибовъдство.

В землището на село Перперек /11 км южно/ се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Растението е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 13 км югозападно от Крин, близо до село Чифлик, се намира интересен археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е земната тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от гробовете са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било традиционен обичай за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На около 21 км югозападно, край село Широко поле, може да бъде посетена средновековната крепост Моняк - една от най-големите (над 50 дка) и високи крепости в Родопите. Построена е през XII-XIII век и е била използвана като основната крепост на българските владетели в региона в зората на българската държава.

Източници: www.kardjali.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: