ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Брош

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Брош

Брош е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Разположено е на брега на язовир Кърджали в Източните Родопи. Отстои на 6 км западно от центъра на гр. Кърджали, на 40 км североизточно от гр. Ардино, на 49 км югозападно от гр. Хасково, на 250 км в същата посока от гр. Бургас и на 243 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява приблизително 140 души.

Лятото е слънчево и горещо, а зимата - сравнително мека. Средната зимна температура е около 0 градуса по Целзий, а лятната около 24 градуса. Надморското равнище е приблизително 238 метра.

Брош е водоснабдено и електрифицирано селище. Намира се в непосредствена близост както до гр. Кърджали, така и до вилното селище Енчец. В Енчец (1 км) са най-близките поща, здравно обслужване, училище и детска градина.

 

Туризъм

През лятото язовир Кърджали е прекрасно място за отмора, плаж и практикуване на водни спортове. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти, вили. Той е сред най-големите язовири в страната. Изключителна атракция за туристите са плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се водни колела, джетове и водни ски. Изградена е и модерна гребна база.

Риболовът тук е изключително разнообразен. Водите на язовир Кърджали се обитават от американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.

Интерес представляват средновековният комплекс Перперикон (26 км), който е един от 100-те Национални Туристически Обекта, Каменните гъби (10 км) и Каменната сватба (25 км) - интересни природни забележителности.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: