ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Нане

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Нане

Нане е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 20 км североизточно от общинския център Кирково, на 34 км южно от Кърджали, на 19 км в същата посока от Момчилград и на около 275 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 647 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят 2 души, по данни от последното преброяване ot 2010г.

Някои от улиците в селото са асфалтирани, то е частично електрифицирано и водоснабдено. Мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Метличка се намира в непосредствена близост до Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Най-близките средно училище, читалище, джамия и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско на около 12 км разстояние. Там ще намерите и банков клон, пощенска станция, магазин и заведение. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози в село Подкова /около 8 км югозападно/, а най-близкият медицински център се намира в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Подкова може да бъде посетена Джамията на седемте моми - една от най-старите джамии в България. Построена е без използването на нито един пирон. Според легендата тя е била изградена от 7 момичета, чиито любими не са се завърнали от война. Продали си цялата зестра, за да закупят материалите и за една вечер построили джамията. Повече никой не ги е видял. Смята се че това е станало на 6 май и сега всяка година на този ден се събират хора от целия край в двора на джамията, чете се мевлид, Коран и молитви, а гостите се гощават с пилаф.

Само на 10 км в посока запад, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 16 км югозападно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

Източници: http://bg.wikipedia.org   http://www.kirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: