ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мост

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Мост

Мост е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 25 км североизточно от гр. Кърджали, на 70 км западно от гр. Свиленград, на 26 км южно от гр. Хасково, на 221 км югозападно от гр. Бургас и на 255 км югоизточно от столицата София. Намира се на главния път, свързващ северните части на общината с гр. Кърджали и съседната област Хасково. Тук има спирка от ж.п. линията Димитровград-Подкова. Редовен автобусен транспорт до гр. Кърджали и съседните села.

Населението наброява приблизително 630 души.

Село Мост се намира на 450 м надморска височина в Източните Родопи. Релефът е хълмист, с много зеленина и гори.

Лятото е топло и горещо, а зимата - мека.

Селото е благоустроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, читалище, джамия, пазар и търговски обекти. Селото се обслужва от общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

В района на Мост са добри условията за отглеждането на зеленчуци - пипер, домати, картофи, патладжан и др.

Забележителности и туризъм

Край селото има малък язовир, подходящ за почивка през горещите летни дни. Само на 12 км се намира вторият язовир по поречието на река Арда - язовир Студен кладенец. Водите му се използват за рибовъдство. Язовир Кърджали (25 км) е отлично място за ветроходство, сърф, плуване и риболов. Атракция за туристите са плаващите понтони-ресторанти, които предлагат богато рибно меню.

В района на село Мост, на 15 км разстояние, може да се посети култовият комплекс Перперикон - един от Стоте Национални Туристически Обекта. Комплексът се извисява високо в скалите, на 470 м надморска височина.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: