ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Баня

Баня е село в Югоизточна България. То се намира в община Несебър, Област Бургас.

В България има още четири населени места, носещи същото наименование - в община Разлог, област Благоевград, община Панагюрище, област Пазарджик, община Карлово, област Пловдив, община Нова Загора, област Сливен.

Отстои само на 7 км от град Обзор, 14 км от к.к. Слънчев бряг, на 15 км от града-музей Несебър и на около 50 км от големите административни центрове Бургас и Варна.

Населението на село Баня е около 214 души, наследници на българи, бежанци от Македония и Мала Азия.
Надморската му височина е 60 м.

Баня е много красиво и привлекателно селце, далеч от шума на големия град. Разположено е в полите на Стара планина и в е близост до брега на Черно море (6 км). Това съчетание на планински и морски климат прави Баня атрактивно и предпочитано.

На 5 км от селото се намира природен резерват Иракли интересен с живописния си девствен плаж на брега на Черно море, където гнездят редки видове птици. Селото е заобиколено от гори и поддържани лозови масиви. Съчетанието на планина и море, както и красивата природа привличат много българи от различни краища на страната, както и чужденци. В селото има вече доста англичани, немци и холандци - собственици на имоти.

Училището е построено по времето на Александър Стамболийски (1928-1933). От тогава датира и сградата на кметсвото на селото. Преди 9 септември селото е било общински център с население повече от 2000 души и е обхващало селата — Емона, Приселци и Раковсково. След Първата световна война по спогодбата Моллов - Кафандарис става размяна на население между България и Гърция. Така понтийските гърци по Черно море се преселват в Гърция, а тракийски, македонски и малоазийски българи идват по Черноморието, включително и в село Баня. Старата гръцка Баня — т.нар. Палио Баня се е намирала по-източно от сегашното село и по-близо до брега, но поради турски набези е било преместено. Църквата в селото е най-старата постройка в момента, на приблизително 300 години. А Иракли, където е плажът всъщност идва от Херакъл.

Културни и природни забележителности

Баня е пресечна точка на полетите на прелетните птици. Изключително разнообразие на редки растителни и животински видове. Няма следи от грозно бетоново строителство. Регионът е включен в проект „Натура 2000“.

Източници:  bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: