ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ямна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Ямна

Ямна е село в Западна България. Намира се в община Етрополе, област София.

Отстои на 14 км източно от гр. Етрополе и на 100 км североизточно от столицата София. Съседните села Рибарица и Черни вит са съответно на 9 км западно и на 16 км североизточно. 

Разположено е в полите на Стара планина, а надморската му височина достига 754 м. Умерено-континенталният климат с прохладно лято и студена зима, която продължава четири-пет месеца.

Инфраструктурата е сравнително добра - централните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна, електрическа и съобщителна системи. Всички мобилни оператори имат покритие, интернет връзка. Автобусен транспорт го свързва с общинския център.

Постоянното население наброява 210 души.

Тук функционират кметство, къщи за гости, хотелски комплекс, магазин и заведение. Медицинска помощ ще получите в гр. Етрополе, където освен медицински център работят и най-близките учебни заведения.

Близо до селото е разположен един от най-известните манастири в околността, част от списъка на 100-те национални туристически обекта, Етрополският манастир "Св. Троица". Основан е още през  Второто българско царство. Неколкократно е бил разрушаван и възстановяван, а през ХVІІ век се превръща във водещо книжовно средище. Тук се развива и усъвършенства прочутата етрополска зографска школа Варовитец. Васил Левски е намирал убежище в манастира по време на своите обиколки из страната. Днес една от приземните стаи в обителта е превърната в негов музей. Църквата на манастира е строена в средата на ХІХ век и впечатлява с цветните си прозорци.

Природна забележителност е водопадът Враната вода, извисяващ се на около 15 м над скалите. Намира се на около десет минути пеша от махала Падеш.

Селото привлича любителите на селския туризъм с непокътната си природа и със запазените традиции в кулинарното изкуство - може да опитате боб в гърне, етрополска баница в подница, заек в гювеч, овче кисело мляко със сладко от диви ягоди.

Интересна е и 150-годишната воденица, която се намира в селото и все още работи, задвижвана от водите на малката река Злата. Която пък е любимо място на риболовците.

В близост са разположени две защитени местностти - Бенковската пещера и Грохотака. Екопътеката "По пътя на Бенковски", през 1876 г. Бенковски и неговата чета се отправят от Брусен и Лопян към Ямна и остават да преспят в пещерата, води до буковите гори. Грохотака включва скалните образувания Куклите, Етрополските зъбери, Орлов камък - Червената стена и крепостта Чертиград.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.bulgariainside.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: