ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Огоя

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Огоя

Огоя е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 30 км югоизточно от гр. Своге, на 33 км североизточно от гр. Нови Искър и на 49 км в същата посока от гр. София.

Разположено е в планински район, в подножието на планината Мургаш, която е част от Западния дял на Стара планина, а надморската му височина достига 914 м. Селото се характеризира с умерено-континентален и полупланински климат. Това обуславя студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население наброява около 69 души.

Тук функционира читалище. Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център Своге, където има и търговски обекти.

Всяка година на деня на св. Пантeлеймон, в местността св. Панталей се прави курбан от жители на село Огоя и на село Буковец.

В общината има няколко природни обектa, които си заслужава да бъдат видени. Това са: Лакатнишките скали при село Лакатник (50 км) и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада Скакля и пещерата Елата, манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org , http://www.sabori.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: