ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бели вир

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бели вир

Бели вир е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, област Кърджали.

Отстои на около 8 км югозападно от с. Черноочене, на около 18 км северно от гр. Кърджали, на около 40 км югозападно от гр. Хасково, на около 88 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 260 км в същата посока от столицата София.

Населението на село Бели вир наброява около 480 души.

Намира се в планински район на около 613 м надморска височина. Климатът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Селото е благоустроено, с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано.

В селото има кметство и основно училище. Най-близката поликлиника, здравна служба, детска градина, читалище и библиотека се намират в с. Черноочене, а най-близката многопрофилна болница е в гр. Кърджали.

ТУРИЗЪМ

Районът е богат на много природни забележителности, привличащи туристи от цялата страна. Една от тях е язовир Кърджали (на около 15 км от Бели вир), който през лятото е чудесно място за почивка, плаж, практикуване на водни спортове и риболов. Язовирът е един сред най-големите в страната.

Интерес представлява и средновековният комплекс Перперикон, за който се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: