ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Елов дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Елов дол

Елов дол е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Земен, област Перник.

Отстои на 25 км северно от гр. Ботевград и на 86 км североизточно от столицата София. Съседните села Липница и Боженица са съответно на 4 км югозападно и на 6 км югоизточно. Село Новачане е на 15 км югозападно и в същата посока на 22 км е село Литаково.

Състои се от махали, разположени в планински район в северната част на Ботевградската котловина, а надморската височина достига 495 м. Климатът, както в цялата котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото е сухо и горещо.

Постоянното население наброява 54 души.

Асфалтирани пътища го свързват със съседните населени места. Мобилните оператори имат покритие. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

Най-близкото основно училище е в Липница, където има и магазин. Детска градина работи в село Новачене. Най-близкият общопрактикуващ лекар е в село Литаково, а специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в Ботевград, където има също средни училища. Болниците са на територията на столицата.

Туризъм и забележителности

Южно от село Боженица се намират останките на средновековната крепост "Боженишки Урвич", построена е през V в. и бива разрушена през XIV в. Цитаделата е била достъпна само от север. Археологически проучвания са установили, че мястото е обитавано още в праисторически времена, а първото укрепления тук датира от V-VI век. Разцветът на крепостта е бил през XIII-XIV в., когато е построена външната стена. В днешно време стените са частично реставрирани. Известна е с надпис от времето на цар Иван Шишман - „Аз, Драгомир, писах. Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя.“ Намерените до крепостните стени стотици върхове на стрели и копия, камeнни бойни топки и скелети на бойци потвърждават преданието за боя на севаст Огнян с турците.

Река Бебреш е образувала живописен каньон в скалите, който е предпочитано място за любителите катерачи.

Пещерняците пък ще останат доволни от разнообразието на пещери, сред които Водната пещ, Козарника, Сухата дупка, край село Липница.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: