ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ново село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Ново село

Ново село е село в Южна България. Намира се в община Стара Загора, Област Стара Загора.

В България има още пет населени места, носещи същото наименование: в община Самоков, Област София, в община Ново село, Област Видин, в община Русе, Област Русе, в община Кюстендил, Област Кюстендил и в община Стамболийски, Област Пловдив

Отстояния на Ново село до столицата и някои по-големи областни градове: 15 км северозападно от Стара Загора, 326 км югоизточно от Варна, 204 км източно от Бургас, 101 км югоизточно от Пловдив, 112 км южно от Велико Търново, 180 км източно от София. Южната част на Ново село отстои на 3 км от националният курортен комплекс - к.к. Старозагорски минерални бани, което е известно с лечебните си минерални извори.

Населението наброява около 95 души.

Надморската височина на Ново село е 486 м. Климатът е преходно-континентален, с мека зима. През лятото дните са горещи, а нощите – прохладни. Селото е разположено почти в центъра на Сърнена Средна гора. През селото протичат две рекички, които в долния край на селото се събират в една и се вливат в река Баненска. Местността около Ново село е богата на извори. Изградени са шест селски чешми.

В селото има магазини и редовна автобусна градска линия до гр. Стара Загора и комплекс Старозагорските бани. Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. В комплекс Старозагорски бани има седмична детска градина, както и частно СОУ "Делфините". Другите по-близки училища и поликлиники са в Стара Загора.

Ново село е планинско село, с живописна панорама, обвито с ниски върхове, намиращо се в тих и чист район. Мястото е предпочитано за вилна зона и постоянно живеене. Предимствата на селото са минералната вода и свежият планински въздух.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

Най-посещаваните места в близост до селото са:

К. к. Старозагорски бани - в центъра му е разкрита праисторическа селищна могила, която датира от VI-IV хил. пр. Хр., както и разкопки на древноримска баня. На 6 км югоизточно от него се намират най-старите медни рудници открити в Европа, които датират от края на V хил. пр. Хр.

Гр. Стара Загора – шестият по население град в страната, част от Стоте национални обекта в Българския туристически съюз. Там можете да видите: Античен форум "Августа Траяна" – най-старият по нашите земи, регионалния исторически музей, музей "Неолитните жилища", Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", Старозагорският парк "Аязмото", където има зоологическа и ботаническа градина и др.

С. Сладък Кладенец - там се намира местността известна като Борогодична стъпка” (наричана е още „Стъпката на Крали Марко”), където посетителите могат да видят отпечатък в скално образувание, наподобяващо женска стъпка, който според легендата е от самата Богородица.

 

Източник: bg.wikipedia.org
Снимки:   panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: