ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жълт бряг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Жълт бряг

Жълт бряг е село в Югоизточна България. То се намира в Община Твърдица, Област Сливен.

Отстои на 27 км североизточно от гр. Твърдица, 33 км северозападно от гр. Сливен, на близо 33 км в същата посока от Сливенски Минерални Бани и на 307 км източно от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт до Твърдица.
 
Намира се в полите на Сливенския Балкан на 408 м надморска височина. Климатът е планински и умереноконтинентален. Зимата тук е студена, продължителна и снежна, а лятото прохладно. Природните условия благоприятстват отглеждането на фуражни култури, картофи, тютюн, малини. 

Населението е около 380 души. Предимно се занимава с лозарство и овощарство.

Селото разполага с кметство, читалище, поща, детска градина, два магазина и кафене. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. В село Бяла паланка /3 км северозападно/ има училище и там ще намерите двама общопрактикуващи лекари. Най-близката болница е на територията на град Сливен.


Туризъм и забележителности

Резерватът "Бяла крава" в село Бяла паланка е богат на дивеч (благороден елен, сърна, дива свиня, вълк, лисица и мн. други), скални образувания и пещери. Особено атрактивен е карстовият извор в резервата, от който блика бисерно чиста вода.

В близост протичат три реки: Голяма река (Коджа дере), Малка река (Кючюк дере) и Коджамар дере. В тях има разнообразие от риба - мряна, кротушки, клен, балканска пъстърва.

В района на град Твърдица могат да се посетят:

- крепост "Градище" - счита се, че крепостта е възникнала като тракийско укрепление. Там могат да се видят и останки от църква от X-XII век с частично запазени фрагменти от стенописи.

църква "Света Петка" - църквата е възстановена през 1834 г върху стари църковни основи, датиращи от XVI век. Иконостасът и иконите са с висока художествена стойност.

- В землището на Твърдица са разположени и историческите местности Навицата, Хайдушки рът и Циганска река.

- "Голямата топола" - гр. Твърдица, кв. Козарево. Тополата е с височина 29 метра и дебелина на стъблото 7,3 метра. Предполагаемата й възраст е около 100 години. Дървото е обявено за защитен обект с внушителните си размери.

- пещера "Пчена" - разположена на север от гр. Твърдица, в местността Паисий. Входът на пещерата е разположен на 1280 м надморска височина. Общата дължина на галериите е 152 метра, като в главната галерия са се образували 2 дълбоки пропасти, а след втората галерия, в самия край на пещерата тече поток на височина 12 м. 

 

Източник: www.bg.wikipedia.org,  www.selo.bg
Снимки: интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: