ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ново село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Ново село

Ново село се намира в Централната част на Северна България, в община Русе, област Русе.

В България има още шест села със същото име. Те са намират в община Самоков (област София), в община Велико Търново (област Велико Търново), община Ново село (област Видин), община Кюстендил (област Кюстендил), община Стамболийски (област Пловдив) и община Стара Загора (област Стара Загора).

Отстои на около 23 км югоизточно от гр. Русе, на 57 км югозападно от гр. Тутракан, на 55 км северозападно от гр. Разград и на 100 км североизточно от гр. Свищов.
Населението наброява около 1200 души.
Ново село се намира в Дунавската равнина, на около 20 км от р. Дунав. Местността е с равнинно-хълмист релеф. Надморската височина е 199 м. Попада в умереноконтиненталния климатичен пояс, характеризиращ се със сухи, горещи лета и студени зими.
Инфраструктура - На около 23 км се намира гр. Русе, който е важен транспортен център - през него минават няколко международни транспортни коридора, които свързват Централна, Северна и Западна Европа.
Селището е водоснабдено, електрифицирано и телефонизирано. В него функционират кметство, поща, църква, аптека и магазини. Здравното обслужване е представено от един лекарски и един стоматологичен кабинет. Има основно училище и детска градина. Читалище "Надежда" организира различни културни мероприятия.
Основното препитание на населението е селското стопанство, като преобладава растениевъдството. Отглеждат се зърнени култури - ечемик и жито. Фирмите са малки и обхващат добивния, производствен и търговски сектор. Регионът около селото е подходящ за отглеждане на грозде за производство на вино.

Туризъм


Местна културна забележителност е църквата "Св. Пророк Илия", построена през 1868 г.
В гориста местност край селото има приятен басейн, който е подходящ за почивка и слънчеви бани.
Недалеч от Ново село може да се посети Природен парк "Русенски Лом", където могат да се видят Ивановските скални църкви и средновековната крепост Червен.
Природен парк "Русенски Лом" предлага много добри условия за пещерен и вело туризъм. За туристите, търсещи екстремни преживявания паркът предлага спускания с кану, преходи на коне и велосипеди, скално катерене. 


Източници: http://bg.guide-bulgaria.com, http://www.ruse-bg.eu/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: