ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Рани лист

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Рани лист

Рани лист е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 7 км северно от гр. Кърджали, на 95 км западно от гр. Свиленград, на 242 км югозападно от гр. Бургас, на 96 км югоизточно от гр. Пловдив и на 243 км в същата посока от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до гр. Кърджали и съседните населени места.

Населението е приблизително 790 души.

Селото е разположено в Източните Родопи, на 540 м надморска височина, недалеч от язовирите Кърджали и Студен кладенец. Районът е планински, с полегати склонове.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято, топла пролет, продължителна есен и мека зима.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолог, читалище, джамия и търговски обекти.
Най-близките болници са в общинския и областен град Кърджали.

Преобладаващата част от населението е заета в земеделието и по-специално в тютюнопроизводството.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до Рани лист може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер". Намират се на около 200 м от пътя Кърджали-Хасково. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

През селото преминава трасето на екопътека с дължина 9 км. Започва от с. Рани лист през с. Болярци до скалния тракийски дворец Перперикон. Маршрутът преминава през редица красиви местности.

Източници:  http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: