ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ново село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Ново село

Ново село е село в Западна България. Намира се в община Самоков, област София

В България има още седем населени места, носещи същото наименование в община Велико Търново, област Велико Търново, община Ново село, област Видин, община Русе, област Русе, община Кюстендил, област Кюстендил, община Стамболийски, област Пловдив, община Стара Загора, област Стара Загора и кв. Ново село в гр. Сливен.

Отстои на 12 км североизточно от гр. Самоков и на 74 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в планински район, по склоновете на рида Шумнатица, а надморската му височина достига 900 м. Наблизо протича малката река Шипочаница. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима и горещо лято.

Постоянното население наброява 99 души.

Ново село е сравнително добре уредено - главните улици са асфалтирани и осветени. Всички мобилни оператори имат покритие. Изградени са водопроводна система и електропреносна мрежа.

Тук функционират кметство, читалище, смесен магазин и кафене. Изградена е православна църква "Св. св. Петър и Павел". Най-близкото медицинско заведение е в гр. Самоков, където работят и учебни заведения.

 

Туризъм и забележителности

Идеални условия за риболов има на яз. Искър, могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са възможностите и за водни спортове.

Най-големият и предпочитан курорт за зимни спортове и туризъм - Боровец се намира на едва 22 км южно. За любителите на природата той е предпочитано място и отправна точка за много туристически маршрути и излети в Рила планина.

Други интересни обекти в близост са:

  • Връх Мусала - най-високият връх в България - 2925 м. Той е част от Стоте национални туристически обекта и е разположен в Рила планина близо до Боровец.
  • Седемте Рилски езера - В Северозападна Рила на 2100 - 2500 м надморска височина се намират Седемте Рилски езера. Това е най-дългата, живописна и посещавана група езера с ледников произход в България. Те са разположени стъпаловидно по склона на планината, като са свързани с малки поточета.
  • Дворец "Царска Бистрица" - построен е в края на XIX век и началото на XX век, служил за резиденция на българските владетели Фердинанд I и Борис III. Когато посетите сградата ще забележите главно традиционния български възрожденски стил.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: