ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Бели пласт

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бели пласт

Бели пласт е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 19 км североизточно от гр. Кърджали, на 88 км западно от гр. Свиленград, на 24 км югозападно от гр. Хасково, на 228 км в същата посока от гр. Бургас и на 241 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи, на 424 м надморска височина. Районът е планински, с красиви хълмове и скални образувания. Тук се намира и природната забележителност Каменните гъби.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 330 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградена комуникационна мрежа. Има кметство, читалище, джамия и търговски обекти. Учениците посещават основното училище в съседното село Стремци (6 км). Най-близкото болнично заведение е в село Черноочене (14 км).

В района на Бели пласт има богати находища на естествен зеолит, който намира приложение в селското стопанство. Известно е още, че вода преминала през зеолит, придобива лечебни свойства и предпазва от различни заболявания.

Забележителности и туризъм

Природният феномен Каменните гъби е разположен на около 1 км североизточно от селото до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

На 14 км от Бели пласт се намира археологическия комплекс Перперикон - един от 100-те Национални Туристически Обекта. В района също може да се посети и Вкаменената сватба край с. Зимзелен (17 км).

Селото е част от маршрут на Българския Туристически Сьюз: гр. Кърджали - с. Солище - с. Бели пласт - с. Горна крепост - с. Пропаст - гр. Кърджали.

Източници: www.kardjali.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: