ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бяла поляна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бяла поляна

Бяла поляна е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на около 32 км североизточно от гр. Кърджали, на около 34 км югоизточно от гр. Хасково и в същата посока съответно на 117 км и 263 от гр. Пловдив и столицата София.

Намира в Източните Родопи, на около 356 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски със сравнително мека зима и слънчево и горещо лято. 

Населението наброява приблизително 95 души. 

Село Бяла поляна е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано. Улиците са частично асфалтирани. Тук има джамия и хранителен магазин. Най-близките читалище и основно училище с присъединена група в детска градина се намират в село Миладиново /7 км северозападно/. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар отново в Миладиново, а най-близката многопрофилна болница е в гр. Кърджали.

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

На около 11 км южно е разположен язовир Студен кладенец - може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият /след язовир Кърджали/ по поречието на река Арда и започва точно след града. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове /гребане, водни колела/.

  • Перперикон

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 22 км северозападно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

  • Каменни гъби

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 32 км северозападно от с. Бяла поляна. Природните феномени достигат на височина до 2,5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г.

  • Вкаменената сватба

На около 36 км югозападно, при с. Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба /или Каменната сватба/, който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://www.grao.bg/
Снимки: http://ranica.eu

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: