ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ясна поляна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Ясна поляна

Ясна поляна е село в Югоизточна България, в Община Приморско, Област Бургас.


Отстои на 10 км от гр. Приморско, на 36 км от гр. Бургас.

Разположено в полите на Странджа планина, по поречието на река Дяволска. В северния край на селото минава и река Ропотамо. Обградено е от вековни гори, наричани от местното население лонгузи.
През 1970-те години около селото е построен вторият по големина язовир в Област Бургас — язовир "Ясна поляна", който осигурява питейната вода на Южното Черноморие.
Климатът е преходноконтинентален с определено влияние на Средиземно и главно на Черно море, което прави Странджа  една от най-топлите планини в региона.

Населението наброява около 700 души.

В селото има общопрактикуващ лекар, общопрактикуващ зъболекар, детска градина и читалище.
Съвременно селище с  подновяваща се инфраструктура.  Реконструира се пътят Ясна Поляна - Приморско. В близост до селото вече функционира чартърното летище Приморско. Предстои и строеж на голф игрище в района между Ясна поляна и Приморско. В сградата на читалището е изграден нов компютърен клуб, чиято цел е да повиши квалификацията на местното население. Тук на разположение е и фитнес-зала.

Туризъм и обичаи


Хората от Ясна поляна пазят своите традиции. Тук от край време на голяма почит е нестинарството, този уникален езически танц с огъня, който се изпълнява всяка година по време на празника на Св. Св. Константин и Елена.
През пролетта се организират кукерските игри, когато предрешени с кожени маски и чанове кукерите прогонват злото от селото и играят за здраве и плодородие.
В Ясна поляна се организира най-старият симпозиум по скулптури от дърво. Всяка година тук идват да творят скулптури от цял свят /Япония, Франция, Германия, Италия и т.н./ В селото е уредена галерия на открито, която се намира на централния площад.
Близостта на Ясна поляна до морето и до ловните резервати го прави примамливо място за туристи, ловци и риболовци. На 1 км от селото се намира язовир Ясна поляна, който е любимо място за риболов. Околността е богата на разнообразен дивеч и птици.
Ясна поляна се намира в близост до резерват Ропотамо и местността Петрова нива и е добър изходен пункт за еко туризъм. В селото активно се развива селският туризъм. Съчетанието на близостта с морето и планината прави Ясна поляна все по- примамливо място за спокойна и пълноценна почивка.

Текст: http://www.bulgariainside.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: