ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мала църква

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мала църква

Мала църква е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 70 км югоизточно от столицата София, на 10 км южно от град Самоков и на 10 км югозападно от  Боровец, на 20 км западно е ски курорта Мальовица.

Населението наброява около 490 души.

Разположено е край р. Леви Искър, в северното подножие на Рила, на височина 1200м.
Има планински климат със средна януарска температура -4,2° C и средна юлска +25,5° C. Сняг има средно през 160 дни от годината.
Територията е много богата на води.
Основен ресурс е река Искър, която в началото си има два основни ръкава - Черни и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи се рекички и потоци и нейните притоци - Палакария и Шипочаница.   
В долината на р. Бели Искър е построен най-големият рилски язовир “Бели Искър”, чрез който се снабдява с вода гр. София. Водите на язовира се използват и за производство на ел. енергия.

Селото е благоустроено и с добре изградена и постоянно обновяваща се инфраструктура.
Тук има здравна служба и читалище Свобода, църква, няколко малки магазинчета. Учебни и здравни заведения има в общинския център.
Редовни автобусни линии го свързват с общинския център Самоков.  Друго предимство е и бързият достъп и близостта му до Столицата и Международно летище София.

Населението е заето в сферата на услугите и селското стопанство. Отглеждат се самоковски картофи и домашни животни.

Туризъм

Мала Църква привлича посетители с красивата си природа, традиционната атмосфера и гостоприемните си жители. Традиционните занаяти тук процъфтяват в множеството работилници на дърворезбари, ножари, грънчари и др.
Предоставят се отлични условия за зимни  и екстремни спортове, както и любителски риболов по поречието на Бели Искър и в рибарниците над Самоков, конна езда в Боровец и Бели Искър. Добри възможности за летни плажове предлага поречието на река Бели Искър в крайречния парк “Лаго” и над с. Бели Искър.
На няколко километра над селото започва „Централен Рилски резерват“. Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около Бели Искър и връх Мусала.
Рилските езера, повече от 40 на брой, са пръснати по високите части на Рила. По-известни са Маричините, Мусаленските, Мальовишките и Урдините езера.
През месец юли в курортното село Мала църква се провежда Празника на водата. Целта му е да се демонстрират богатствата на Рила – най-водната българска планина.
В съседното село Бели Искър се провеждат интересни културни мероприятия, като единственият по рода си празник на Рилския зелник. Организира се от местното туристическо сдружение в края на юни. Естествено, най-голямото събитие тогава е състезанието за приготвяне на най-вкусен зелник. За гостите на селото тогава се организират специални прояви като изпълнения на народни песни и танци, дегустация на местни специалитети, представяне на местните обичаи и традиции и демонстриране на характерните за региона занаяти.
По традиция всяка година в края на август  се провежда и националният рок фестивал РОК В РИЛА.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: