ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Желю войвода

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Желю войвода

Желю войвода е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Намира се на около 18 км. югоизточно от Сливен, на около 15 км северно от Ямбол и на около 18 км западно от Стралджа. През селото преминава ЖП линията София – Сливен - Бургас. Селото е разположено на левия бряг на река Тунджа.

Населението наброява около 2400 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, частично е изградена канализационната система. Улиците са асфалтирани, всички мобилни оператори имат обхват. Редовен автобусен транспорт свързва населеното място със съседните села и градове.

Тук функционират църква, основно училище, целодневна детска градина, поща, читалище с етнографска сбирка и фолклорен ансамбъл, библиотека. За здравето на обитателите на Желю войвода се грижат общопрактикуващ лекар и стоматолог. В селото има няколко хранителни магазина, кръчми, магазини за битови стоки, две мандри, две бензиностанции, дърводелски цех и цех за производство на пластмасови бутилки, които осигуряват достатъчен брой работни места за местните.

 

Културни и природни забележителности

В селото са се запазили традициите през вековете, и до днес всяка година се почитат празници като „Бабинден”, „Трифон Зарезан”, „Коледуване”, „Лазаруване", Кукерски празници и др.

Съседното село Кабиле се намира на територията най-значимия и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в селото, което е на около 10 км от Безмер.
 
На около 7 км южно от Желю войвода се намира женският манастир „Успение на Св. Богородица“. Манастирът е основан около извор с вода, за която се смята, че е лековита.

В гр. Ямбол могат да бъдат посетени:

  • Църквата “Св. Георги”, която датира от 1737 год. и е център на културният и религиозният живот на града.
  • Историческият музей предлагащ на посетителите си богата експозиция.
  • Художествената Галерия “Георги Папазов”, поместена в една от интересните, антични сгради е една от най–богатите галерии в страната. Тя разполага с над 3 000 произведения на български и чуждестранни художници.
  • Планетариумът – единственият в Югоизточна България. Ежегодно през звездната му зала преминават хиляди ученици и граждани.

В Желю войвода има отлични условия за развитие на лова и риболова -  районът е богат на дивеч, а през селото преминава река Тунджа.

Използвани източници: icentres.netagencia-sliven.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: