ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Колю Мариново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Колю Мариново

Колю Мариново е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

Селото е разположено 12 км северно от общинския център село Братя Даскалови, 28 км северозападно от град Чирпан, около 72 км западно от град Стара Загора и 190 км югоизточно от столицата София.
     
Колю Мариново се намира  на надморска височина от 309 метра в най-южната част на Източна Средна гора /Сърнена гора/. Разположено е на два доста стръмни хълма от двете страни на малка безименна река, която не пресъхва през лятото и разделя селото на две почти равни части.
Зимата е по-сурова в сравнение с другите райони на Старозагорска област. Често през лятото е много горещо.

До 1906 година името на селото е Колачево, а до 1949 - Радомир.  През 1948 г. селото е преименувано на името на убития партизанин Колю Маринов Илиев.
Постоянното население е около 114 жители. Основен поминък е земеделието.
Днес в Колю Мариново има православен храм, читалище и кметство.  Работи един смесен магазин.  Най-близката детска градина и училище са в село Братя Даскалови, а най-близката болница е в град Чирпан.

Интерес представляват местностите около селото:

В местността "Радомиря" има следи от старо селище, в което са открити римски монети.

В  местността "Солени долчини", намираща се на около 2 км южно от селото, се откриват локвички с омаслена солна вода, която и досега не е изследвана и анализирана. Към момента все още не е установен нейният произход.
По увразите, започващи от покрайнините в северната част на селото, може да се проследят част от пропадналите галерии на златодобивната мина, разработена и работила преди хилядолетия.

През последните години, в Колю Мариново се изкупуват къщи от хора препочитащи спокойствието и чистия въздух. Постепенно се превръща от земеделско село във вилна зона.

Източник:http://www.bratia-daskalovi.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: