ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гара Лакатник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Гара лакатник

Гара Лакатник е село в Западна България. То се намира в Община Своге, област София.

Отстои  на 28 км североизточно от гр. Своге, на около 66 км в същата посока от гр. София.

Селището е възникнало около железопътната гара, наречена на най-близкото село Лакатник. Няма постоянно население. 

Намира се в планински район, в дела Мургаш от Западна Стара планина. През него преминава най-дългата река в България - Искър (368 км).
Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.  

В съседното населено място - Лакатник функционират основно училище "Христо Ботев", читалище "Искърски пролом", целодневна детска градина "Гара Лакатник".
Общопрактикуващ лекар има в близкото село Гара Бов, а здравни заведения - в общинския център гр. Своге.
Редовен автобусен транспорт обслужва общината, а Гара Лакатник е част от ж.п. линии София-Лакатник и Мездра-София.

ТУРИЗЪМ и забележителности 

Лакатнишките скали са комплекс от скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, развити сред скалите на Триаската система по западния склон на долината на р. Искър между р. Пробойница, западно от гара Лакатник и Турския дол, при с. Оплетня. Те представляват най-атрактивната част от забележителния каньон на р. Искър. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1989 г.
Лакатнишките скали са любимо място на катерачите от София. Организират се мероприятия с цел популяризиране на района сред катерачи от други краища на страната и чужбина.
Тук през последните години са прокарани над 100 нови маршрута.

Православен манастир "Седемте престола" (“Света Богородица”) се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека - носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена и реконструираният й участък е официално открит на 29 април 2007 г. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата “Св. Петка”. Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: