ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Турия

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Турия

Турия е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, Област Стара Загора.

Селото е разположено на около 4 км югозападно от общинския център град  Павел баня, 26 км югозападно от град Казанлък, 55 км северозападно от областния град Стара Загора и 212 км югоизточно от столицата София.

Турия се намира в планински район, в котловината на Турийската река, на надморска височина от 475 метра. Лятото е доста топло, а зимата умерено студена.

Селото е добре устроено - улиците са асфалтирани, има покритие на мобилните оператори. В Турия има кметство, читалище,  православен храм и целодневна детска градина. Най-близките медицински центрове и училища са разположени в град Павел баня.

Културни и природни забележителности

  • В селото се провеждат едни от най-колоритните кукерски карнавали, които свършват с масово къпане в ледените води на реката.
  • Турия е известно като родно място на големия български писател Чудомир. Гостите на селото могат да посетят родния му дом, който е превърнат в къща музей.
  • Над реката има римски мост, който е отлично запазен и се ползва и днес.
  • На Голям Висок (най-близкият до селото връх на Средна гора) има останки от римска крепост.
  • Една от природните забележителности е т.нар. Кичест габър — много рядко срещано дърво на 700 години.
  • Друга природна забележителност е местността "Пиростията", в която има 3 големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия.
  • За запалените риболовци е предимство близостта на язовир Копринка.

Турийските  "старци" /кукери/,  вековните средногорски гори и живописната природа правят селото предпочитано място за живеене и отдих.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: