ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Енина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Енина

Енина е село в Южна България. То се намира в община Казанлък, област Стара Загора.

Селото отстои на 4 км североизточно от град Казанлък, на около 39 км северозападно от областния град Стара Загора и на 236 км източно от София. До селото има редовен автобусен транспорт.

Село Енина се намира в планински район, на надморска височина от 430 м, в подножието на Стара планина. Край Енина тече и едноименната река. Зимата  в селото е мека, а лятото умерено топло.
Населението наброява около 2411 души.

В Енина функционира основно училище, целодневна градска градина и читалище. В селото има няколко хотела  и къщи за гости изградени в битов стил.

Културни и природни забележителности

- Часовниковата кула е построена в центъра на Енина, до сградата на кметството. Тя бързо се превръща в негов символ с традиционния си стил.
- Църквата Св. Петка - в църквата е намерена една от най-ценните за българската историография книги - "Енинският апостол". Написана е на кирилица, но на места под кирилските знаци прозират глаголическите букви.
- В Енина живеят и творят много занаятчии, пазят много традиционни и характерни за региона занаяти. Част от тях можете да видите в програмата на "Клуб на енинските домакини".
- Любителите на прясна риба могат да посетят развъдника за пъстърва.
- Около Енина има много красиви и интересни местности като: "Кампус", "Чилечето", "Раева тубла", "Русалийските гробища", мястото, където се намира първата в района водноелектрическа централа.
- Приказни кътчета за излет и пикник има в живописното ждрело на Енинската река.
- За тези които препочитат риболов предимство е близостта на язовир Копринка.


Източник:http://bg.wikipedia.org http://www.kazanlaktour.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: