ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сокол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Сокол

Сокол е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още едно селище със същото наименование в община Главиница, Област Силистра.

Отстои на 14 км югоизточно от град Нова Загора, на близо 50 км югозападно от град Сливен и на 276 югоизточно от столицата София. Съседното село Еленово се намира на 5 км в посока югоизток.
Селото разполага с редовен автобусен транспорт. Пътната инфраструктура е сравнително добра. Новоасфалтираният път между градовете Ямбол и Нова Загора, преминаващ през селото, улеснява движението до тях.

Разположено е по южните склонове на Свети Илийските възвишения по двата бряга на Селската река. Наморската височина е в диапазона 200-300 метра. Климатът е умереноконтинентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Населението наброява около 220 души. Основен поминък са лозарството и овощарството.
 
Селото разполага с  читалище, магазин и кафене. В Еленово ще намерите църква, училище, детска градина. Има два парка като в един от тях е построена детска плащадка, както и хотел с ресторант и винарска изба. Най-близко разположената болница се намира в град Нова Загора.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

Ердуванлийското теке се намира на върха св. Илия /Ада тепе/ на 3 километра северно от Сокол. Наричат го още: Текето, Ердуванлийското кале. Много разкази и легенди са свързани с тази местност, отнасящи се най-вече до отдаване почит на богове. Най-ранните следи от човешко присъствие са от ранната желязна епоха. Тази местност съчетава и трите особености: има висок връх, самият връх и южният му склон са изпъстрени със скали притежаващи особен цвят и форма, а под южния склон има кладенец /извор, аязмо/ със сладка студена вода. 

Гробницата на Кадемли Баба Султан, представлява седемстенна призма с ширина на страната 3,60 метра и височина – 7,50 метра, с квадратно преддверие със стени по 5 метра.

Селищната могилата “Химитлията” /Плоската могила/ се намира на около 3 километра югоизточно от Сокол. Тя е с диаметър около 100 метра и височина 9 метра. В момента на могилата се извършват планомерни разкопки включени в общия проект “Сокол” и се финансират от СУ “Св. Климент Охридски” и Исторически музей – Нова Загора.  Керамиката е типична за периода и има многобройни паралели в съседни селищни могили като тези до селата Дядово и Езеро

В района на село Еленово се намира винарска изба Едоардо Миролио. Избата е заобиколена от лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади, които създават превъзходни условия за туризъм, съчетан с дегустация на вина.

В околността са разположени множество язовири. Флората и фауната са разнообразни – намират се фазани, зайци, шарани и др.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: