ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ичера

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Ичера

Ичера е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Селото се намира на около 20 километра южно от Жеравна, 23 километра североизточно от град Сливен и на около 116 км западно от най-близкото пристанище в град Бургас

Разположено е в сянката на планински рид, на надморска височина от 498 м, по течението на малка река.
Постоянното население е около 220 жители. Лятото е прохладно, а зимата сравнително мека.

Село Ичера е едно от най-живописните селца в Сливенския Балкан. Наред с Медвен и Жеравна, Ичера пази белезите си на дълга история и здрави традиции.

Легендите разказват, че Цар Симеон Велики е дарил селото и земите около него на най-верния си болярин, като често е посещавал селото за да ловува, затова селото се е наричало "Царската одая".

Старите къщи в Ичера са много – повечето от тях са строени през XIX век и носят характерните белези на строителството през Възраждането. Селската църква "Свети Димитър Солунски" също е стара – строена е през 1842 г.

Местното читалище, което работи и до днес и към което има библиотека, е основано още през 1820 година като килийно училище.
Допреди няколко десетилетия в селото е имало и училище и детска градина, но днес не функционират.

Най-голямата ценност на Ичера е природата. Селото е обградено с гори и прекрасни полянии с много диви цветя, билки и гъби, въздухът е невероятно чист и освежаващ. Около селото има много подходящи и приятни места за колоездене, разходки и пикник, риболов.

Пролетта и лятото са най-подходящите сезони за туризъм в този край - в селото има три хотела, а наблизо,  по пътя за съседното село Градец, има още един комплекс от хотел и ресторант.

През последните години освен като любимо място за селски туризъм, Ичера е предпочитано място за лятна къща на българи и чужденци - предимно англичани.

Източник: http://www.bulgariainside.com  http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: