ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бъзън

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Бъзън

Бъзън е село в Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

Отстои на 18 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 19 км северозападно от гр. Ветово, на 174 км в същата посока от гр. Варна и на 313 км североизточно от гр. София.

Редовен автобусен транспорт до град Русе и съседните населени места. Ж.п. спирка Ястребово по линията Русе-Варна е само на 2 км разстояние.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на 146 м надморска височина. Характеризира се с равнинен релеф и умереноконтинентален климат. Зимите са студени, а летата - сухи и горещи.

Населението е приблизително 1230 души. Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Липсва канализационна система.

В Бъзън работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, църква, здравно обслъжване и търговски обекти. Най-близките действащи училище и детска градина са в съседното село Семерджиево, което е на 6 км разстояние.

В непосредствена близост до селото, се намира и частното летище "Бъзън", което засега е единственото действащо в района.

Населението е заето предимно в селското стопанство, производството на млечни продукти и шивашките услуги.

Туризъм

Край селото има малък водоем, където може да се практикува спортен риболов.

Бъзън се намира само на 12 км от Природен Парк "Русенски Лом". Природният парк е интересна смесица от пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие. Разработени са маршрути за пешеходен туризъм, велокрос, еко-образователни пътеки и места за наблюдение на птици и диви бозайници. За туристите, търсещи екстремни преживявания паркът предлага спускания с кану, преходи на коне и велосипеди, скално катерене.

На 19 км от Бъзън е постоянно действащия и добре запазен скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" край село Басарбово.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: