ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Батин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Батин

Батин е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Борово, област Русе.

Отстои на 35 км югозападно от гр. Русе, на 30 км северно от гр. Борово, на 34 км източно от гр. Свищов, на 262 км североизточно от гр. София и на 223 км северозападно от гр. Варна.

Има редовна автобусна връзка по линиите Русе-Батин и Две могили-Батин.

Селото е разположено по поречието на река Дунав, в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 168 м. Релефът е равнинно-хълмист с ниски заливни части.

Климатът е умереноконтинентален със сухи, горещи лета и студени зими.

Селото е благоустроено, изцяло електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Населението наброява приблизително 650 души. Тук работят кметство, пощенски клон, църква, джамия, читалище с библиотека и различни търговски обекти.

Учениците посещават училището в съседното с. Горно Абланово (5 км). Там е и най-близката лекарска практика.

В района добре развито е селското стопанство и по-специално овцевъдство.

Туризъм

Точно срещу селото, се намира остров Батин - вторият по големина в българската акватория. Той е част от орнитологичната зона "Рибарниците Мечка", разположена на територията на бивше голямо крайдунавско блато, заемащо площ от 4450 дка. Това е характерен за поречието на Дунав комплекс от ценни местообитания за водолюбивите птици през гнездовия период, по време на миграция и през зимата. Тук са установени 177 вида птици, от които 62 вида са включени в Червената книга на България.

Живописният бряг на река Дунав дава чудесни възможности за почивка, плажуване, спортен лов и риболов, както и наблюдение на диви животни и птици. На около 11 км преминава и река Янтра, която е предпочитана за спускане с каяк.

Съществува удобен веломаршрут преминаващ през селото - Русе-Басарбово-Батин-Белене.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: