ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мечка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Мечка

Мечка е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

В България има още едно село със същото име, в община Плевен, област Плевен.

Отстои на 19 км югозападно от гр. Русе, на 13 км северозападно от с. Иваново, на 207 км в същата посока от гр. Варна, на 50 км източно от гр. Свищов и на 283 км североизточно от столицата София. Има ежедневен автобусен транспорт до областния град Русе.

Населението наброява приблизително 670 души.

Мечка е разположено по поречието на река Дунав, на надморска височина 90 м. Теренът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Зимата е студена, а лятото - сухо и горещо.

Селото е изцяло водоснабдено и електрифицирано. Изградени са телефонна, мобилна и телевизионна мрежи. Има кметство, пощенски клон, районен полицейски инспектор, читалище с библиотека, православен храм, стадион и търговски обекти.
Най-близките учебни заведения са в гр. Русе и с. Иваново, а най-близкото здравно обслужване е в съседното село Пиргово (5 км).

Забележителности и туризъм

Местна културна забележителност е църквата "Св. Св. Петър и Павел" - завършена и осветена през 1925 г. Храмът е построен в тип "Византийски стил" и е с висока архитектурна стойност. Известен е като един от най-красивите храмове на територията на община Иваново, и е най-голямата гордост за местното население и културната история на сeло Мечка.

В землището на селото се издига и исторически монумент в памет на загиналите руски войни за освобождението на България през Руско-турската война.

Природен обект "Декилиташ" се намира на 30-40 м от р. Дунав в местността "Стълпище". Представлява два големи каменни стълба, датиращи още от мезозойската ера. Легендите разказват за Крали Марко, който повдигнал скалата на малкия си пръст, символ на сила и мъжество.

Орнитологична зона "Рибарници Мечка" е обитавана от над 177 вида птици, като 62 от тях фигурират в "Червената книга" на България. Зоната е разположена на територията на бивше голямо крайдунавско блато, заемащо площ от 4450 дка и включва два от прилежащите острови - Батин и Безимен.

Интересна забележителност в района е Басарбовският скален манастир, който е на около 22 км от селото. Манастирът е постоянно действащ и добре запазен. Намира се в живописната долина на река Русенски Лом.

Крайбрежието на река Дунав е отлично място за отдих. Има отлични възможности за риболов, плажуване и разходки с лодки. В местността "Стълпище" има два комплекса с туристически бунгала, ресторант и плувен басейн.

Източници: mechka.multiply.com; ivanovo.bg
Снимки: mechka.multiply.com; panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: