ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кошов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Кошов

Кошов е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

Отстои на 21 км южно от гр. Русе, на 6 км югоизточно от с. Иваново, на 191 км североизточно от гр. Варна, на 87 км северозападно от гр. Велико Търново и на 281 км в същата посока от гр. София.

Има редовна автобусна връзка с гр. Русе и с. Иваново. Спирката по ж.п. линията Русе-София е на 2 км от селото.

Селото се намира в Дунавската равнина на левия бряг на р. Черни Лом, на територията на Природен парк "Русенски Лом". Разположено е на 89 м надморска височина, в малка котловина, естествено защитена от североизток с хълмове и цяла верига скали.

Климатът е умереноконтинентален, със студена зима и горещо лято.

Населението е приблизително 340 души.

Кошов е изцяло водоснабдено, електрифицирано и с изградени телекомуникационни мрежи. Тук работят кметство, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, читалище с библиотека, църква, общопрактикуващ лекар и търговски обекти.
Няколко къщи за гости предлагат стаи за настаняване.
Най-близките учебни заведения са в общинския център - с. Иваново.

Забележителности и туризъм

Кошов е разположено на територията на Природен парк "Русенски Лом", където могат да се посетят Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир, средновековният град Червен, пещерата "Орлова чука", манастирските комплекси "Грамовец” и "Чипилийско" и др.

В землището на селото се намира местността "Селището", край река Черни Лом. Тук се е образувал малък остров, до който има стара воденица, превърната в база за престой на лодки. От мястото могат да се спускат триместни лодки тип "кану".

В природния парк има отлични възможности за риболов, скално катерене, планинско екстремно колоездене и разходки по екопътеки. Над рибарника край селото е построен пункт за наблюдение на птици. В района прелитат редкия черен щъркел, египетски скален орел и др.

Източници: the-four-pines.com; bg.wikipedia.org; ivanovo.bg
Снимки: panoramio.com; ruse-koshov.blogspot.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: