ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Телиш

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Телиш

Телиш е село в Северна България, в община Червен бряг, област Плевен.

Отстои на 22 км североизточно от гр. Червен бряг, на 36 км югозападно от гр. Плевен, на 128 км североизточно от гр. София, на 71 км северозападно от гр. Ловеч, на 147 км западно от гр. Велико Търново, на 180 км югоизточно от гр. Видин.

Населението наброява около 1 020 жители.

Разположено е на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина от 230 м. Граничи с два големи язовира, подходящи за риболов.
Климатът е умереноконтинентален. Обилните снеговалежи и ветровете създават проблеми от навявания.

Селото е с добре поддържана инфраструктура.
Тук функционират детска градина, читалище, православeн храм, лекарска практика.
Редовен автобусен и ж.п. транспорт до населените места в областта. Селото е гара на железопътната линия София-Варна.

Основната производствена дейност на предприятията, намиращи се на територията на общината, е в областта на военната промишленост, машиностроенето, трикотажната индустрия и хранително-вкусовата промишленост.
Природните и климатични условия оказват положително влияние върху развитието на селското и горското стопанство. Добро развитие има зеленчукопроизводството, което задоволява основно личните нужди на селските стопани. Също така застъпено е и животновъдството (говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство).

Туризъм и забележителности

В селото се намира първата и една от винарските изби на фирма "Телиш" АД. Тус се произвеждат висококачествени червени вина от класическите френски сортове Мерло и Каберне совиньон.

В близост има интересни исторически паметници и природни забележителности. Подходящо е, както за почивка, така и за практикуване на риболовен, винен и еко туризъм. Изключително живописна природа.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: