ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рупци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Рупци

Рупци е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Видин, област Видин

Отстои на 6 км източно от гр. Червен бряг, на 60 км югозападно от гр. Плевен и на 10 км северно от гр. Луковит. Съседното село Радомирци е на 5 км югоизточно, а столицата София е на 121 км югозападно. 

Разположено е на десния бряг на река Златна Панега, а надморската му височина достига 106 м. Климатът е умерен и се характеризира с подчертано студена зима и горещо лято. 

Постоянното население наброява 1220 души. 

Главните улици в село Рупци са асфалтирани и осветени, водоснабдено и електрифицирано е. Всички мобилни оператори имат обхват. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места, като ж.п. гара Червен бряг е на около два километра от селото. 

Тук функционират кметство, читалище, основно училище, детска градина, магазини и заведение. Един общопрактикуващ лекар е поел грижата за здравето на местните. Болнични заведения ще намерите в гр. Червен бряг. 

Туризъм и забележителности

Православният храм "Св. Параскева" датира от 1939 год., като през 2003 год. е реконструиран и обновен.

В близост до селото е изграден едноименен язовир, който заедно с реката предоставя отлични условия за любителите на риболова. 
Река Искър също предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

Град Луковит е един от 100-те национални туристически обекта. Там ще видите красиви пещери, манастири и каньони и може разгледате също крайречния ландшафтен парк "Панега".

Подходящо място за екскурзия е село Реселец (14 км югозападно).  Там могат да бъдат видени групи от скални кули с височина от 20-30 м, които наподобяват различни фигури. Най-известните от тях са Куклите и Купените. Високо в скалния венец до река Ръчене се вижда скален прозорец, който заедно със скалите около него образува ясна фигура на огромен слон. На около километър от селото се намира Пропадалото, местност, която е пропаднала с около 30 м и е оградена от отвесни скали.
 
Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: