ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Къшин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Къшин

Къшин е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

Отстои на 6 км югозападно от гр. Плевен и на 167 км североизточно от столицата София. Село Брестовец е на 10 км югоизточно, а село Горталово е на 17 км южно.

Разположено е в равнинно-хълмист район, а надморската му височина е 242 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. През месеците юни и февруари падат много валежи. В района често явление са градушките.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Плевен. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи, инфраструктурата е сравнително добра с осветена пътна мрежа. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява около 320 души.

В Къшин функционират кметско наместничество, читалище, магазин и заведение. Най-близките училища и болници са на територията на областния град. 

Язовир Мъртвата вода край Плевен е подходящ за любителски риболов.

Природна забележителност, до която задължително трябва да се разходите е каньонът на р. Чернелка. Село Горталово е начална точка на екопътеката изградена по протежението му. Там туристите могат да видят множеството пещери в района, сред които пещера Капчука, останки от късноантична крепост в местността „Градището”, римски пътища, причудливи скални образувания.

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.snimka.bg/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: